Refluxul gastroesofagian (GERD) este o afecțiune comună care poate provoca disconfort și dureri în zona pieptului. De asemenea, este cunoscut sub numele de reflux acid, deoarece implică întoarcerea conținutului stomacului în esofag, ceea ce poate irita mucoasa esofagiană. Cu toate acestea, există măsuri pe care le poți lua pentru a evita refluxul și a te simți mai bine. Acest articol va explora câteva obiceiuri și schimbări în stilul de viață care te pot ajuta să previi refluxul gastroesofagian.

Mănâncă în Porții Mici

Consumul de mese mari sau prea multă mâncare odată poate crește presiunea asupra sfincterului esofagian inferior (LES), o mică valvulă musculară dintre esofag și stomac. Acest lucru poate favoriza refluxul acid. Pentru a evita această problemă, încearcă să mănânci în porții mai mici și mai dese. Acest lucru va reduce presiunea asupra LES și va ajuta la menținerea conținutului stomacului în stomac, unde ar trebui să fie.

Evită Mâncarea Greu de Digerat

Anumite alimente pot stimula producția de acid gastric și pot slăbi LES, ceea ce crește riscul de reflux. Aceste alimente includ cele bogate în grăsimi, condimente puternice, mentă, ciocolată, ceapă și produse lactate grase. Dacă ești predispus la reflux, încearcă să eviți aceste alimente sau să le consumi cu moderație.

Renunță la Fumat

Fumatul este un obicei nesănătos pentru multe motive, iar refluxul este unul dintre ele. Fumatul poate slăbi LES și poate crește producția de acid gastric. Renunțarea la fumat poate avea numeroase beneficii pentru sănătatea ta, inclusiv reducerea simptomelor GERD.

Nu Te Culca Imediat După Mese

Atunci când stai culcat sau în poziție culcată imediat după masă, acidul gastric poate mai ușor să pătrundă înapoi în esofag. Așteaptă cel puțin 2-3 ore după masă înainte de a te culca sau de a te apleca. Poziția verticală ajută la menținerea acidului în stomac.

Ridică Partea Superioară a Patului

Dacă ai probleme frecvente de reflux acid în timpul somnului, poți încerca să ridici partea superioară a patului tău cu câțiva centimetri. Acest lucru ajută gravitația să mențină acidul în stomac. Nu folosi perne suplimentare pentru a te ridica, deoarece acestea pot pune presiune pe abdomen și să slăbească LES.

Consultă un Medic

Dacă experimentezi simptome severe de reflux sau dacă acestea persistă în ciuda schimbărilor de stil de viață, este important să consulți un medic. Medicamentele și alte tratamente pot fi recomandate pentru a reduce simptomele și a preveni complicațiile pe termen lung ale refluxului gastroesofagian.

În încheiere, refluxul gastroesofagian poate fi gestionat printr-o serie de schimbări în obiceiurile tale zilnice. Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include mese în porții mici, evitarea alimentelor greu de digerat, renunțarea la fumat și menținerea posturii corecte după masă, poate contribui la reducerea simptomelor de reflux și la îmbunătățirea calității vieții tale.